Datum:   januari 30, 2014

 

 

THE PLANT UTSÅGS TILL ÅRETS BALKONG! Juryns motivering var: “Årets vinnare är en balkong som i första hand signalerar kärlek till det odlade. Den har dessutom ett tydligt världsperspektiv och visar hur odling är livsnödvändigt även för en stadsbo. Balkongen träffar mitt i den gröna, urbana, industriella trenden. Det är snyggt, enkelt och oerhört estetiskt.” 

The-Plant På  Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan  byggde jag  en utställningsbalkong. Titeln på projektet är The Plant och balkongen tillhör en fiktiv person som har ockuperat en lägenhet och en balkong i ett övergivet hyreshus i Detroit, Michigan.

På engelska kan ”plant” betyda både växt och fabrik. Från att ha varit kronan på den amerikanska industrialismen har Detroit brutits ner till ruiner. På 50 år har befolkningen minskat med över en miljon invånare till 700 000. Överallt står brandskadade och förfallna industrikomplex, kontor och bostadshus och mellan dem ligger tomma tomter där husen redan är borta. Det finns få riktiga mataffärer och invånare utan bil tvingas handla i småbutiker med burkmat, chips och läsk. Men ur förfallet reser sig något nytt. De tomma markytorna odlas upp av medborgare. Jag tänker mig att balkongen tillhör en ung man som flyttat in i ett övergivet hus och odlar så mycket som möjligt. Till odlingen använder han olika föremål som han hittar, i huset och ute på stan. Den övergivna byggnaden saknar vatten och avlopp. Därför tar han reda på regnvatten från taket genom ett stuprör som han vinklat in på balkongen och pottan får gödsla det han odlar.

Tack ALLT OM TRÄDGÅRD för stöd! Allt om trädgård är Nordens största trädgårdstidning med artiklar och reportage för nybörjare, nördar och proffs. Jag skriver bilagan Handboken som finns med i varje nummer.

Tack till HORNUDDENS TRÄDGÅRD i Strängnäs för de fina krydd- och grönsaksplantorna. Hornudden är en ekologisk handelsträdgård mellan Strängnäs och Enköping. Här odlar Karin och Mats Sjöstedt många olika sorters kryddor och grönsaker. I restaurangen kan man äta god och vällagad mat på ingredienser från trädgårdar och gårdar i närområdet. I kafét är allt bröd hembakat och man kan köpa olika ekologiska matvaror.

Tack till FALU ANTIK OCH BYGGNADSVÅRD för lån av rekvisita! I höstas öppnade Annica Skoglund en byggnadsvårdsbutik mitt i världsarvet Falu gruva. Här det man behöver när man vårdar gamla hus, men också antikviteter och ett litet kafé.

The Plant 2: Detroit och skivbolaget Motown

The Plant 3: Detroit – Från USA:s rikaste stad till den fattigaste

The Plant 4: Hip Hop från Detroit

The Plant 5: Från Motown till Growtown