I somras gjorde jag en trädgårdsresa till Dalarna med Allt om trädgårds läsare. Bland annat besökte vi Land Alice fäbod i Skallskog utanför Leksand. Där fick vi glödstekt sill med kokt potatis och gräddfilssås. Till det drack vi enrisdricka som Alice gjort på enris och jäst. Enrisdricka gör man genom att fylla en 10-literskastrull med enris och hälla på vatten tills det täcker riset. Sedan kokar man vattnet med riset en stund (runt en kvart) och låter det stå på eftervärme en stund till. Därefter silar drickan och rör i 1 kg socker och ett halvt paket jäst. Drickan får sedan stå i rumstemperatur ett dygn. Det är viktigt att drickan förvaras svalt. Annars jäser den och blir alkoholhaltig. Helst ska den drickas upp inom ett par veckor.
Enrisdricka smakar verkligen enbuske! Jag gillar det men jag har träffat fler som inte tycker om det än som gillar det.