Narcissfestival


Jag snöar väldigt lätt in på saker. Men det betyder inte att jag är periodare. Det gör att jag får fler och fler intressen för varje år som går. Det blir många intressen det! För några år sedan började jag samla på historiska narcisser (påsk- och pingstliljor). De är mycket sprödare än de moderna sorterna och blir bara fler och fler för varje år. Men de är lite svårare att etablera än de vanligaste sorterna. Ibland blommar de första året efter planteringen och tar sedan paus i något år för att känna sig hemma. Ibland kommer det inte en enda blomma de första två vårarna.

När lökarna väl har etablerats blir de långsamt fler för varje år. Eftersom de är lite trögetablerade bör man inte dela dem på samma sätt som man gör med vanliga påskliljor. Sätt dem glest vid planteringen och låt dem växa på sig i fred. Sorten White Lady är ett undantag och brukar blomma bra redan första året och sedan bara bättre och bättre för varje år.

Som bäst trivs de i mullrik och väldränerad jord, men det får inte vara torrt. Blir det snustorrt på försommaren kommer det bara blad. En vanlig rabatt i sol fungerar bra eller i gräset under fruktträden. Men man måste vänta med gräsklippningen tills bladen vissnat ner. Bilderna visar några favoriter som blommar i min trädgård just nu. N. x odorus doftar fantastiskt men är inte fullt så härdig som de andra. Recurvus är en klassiker som finns i många äldre trädgårdar vid sidan av sorten Actea som inte är med på bild. Den orange färgen på Lucifer är oslagbar. Bath’s Flame är lite vinglig, men de långa stjälkarna gör den till en fin snittblomma.

Den holländska lökodlaren P. C. NIJSSEN har många gamla sorters narcisser och samarbetar bland annat med lökmuseet HORTUS BULBORUM. Ett par kan man hitta i trädgårdsbutikerna under hösten och Rosendals trädgård brukar sälja lökar från odlaren Joséphine Dekker i Holland. BOTANICUS är specialiserade på ovanliga lökväxter och har några historiska narcisser.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *