Världens bästa sallat!


Jag är inte någon sallatsätare av stora mått. Plocksallater är ofta för sladdriga och smaklösa för min smak och att äta isbergssallat känns som att tugga i blöt frigolit. Men jag har en riktig favorit: Royal oakleaf. Det har inte bara att göra med att det är en av världens äldsta sallatssorter och har odlats sedan 1600-talet. Den har en kraftig och fyllig sallatssmak utan att vara särskilt bitter och när man bryter av de saftspända och friskt gröna bladen knakar det till och sipprar ut växtsaft. Så saftig och god är den. Dessutom fnyser sniglarna åt den så länge det finns annat att äta.

Men nu ligger Royal oakleaf illa till på översta pallen! Förra året beställde jag frö av en sallat från den franska fröfirman BAUMAUX. Den gick under namnet “laitue cressonnette marocaine” och eftersom jag är helt såld på Marocko köpte jag en påse. Och nu kommer här bara lovord. Inget negativt. Man skulle nästan kunna tro att jag är köpt. Det är den bästa sallaten jag någonsin ätit och nu äter jag sallat varje dag! Den är krispig utan att vara trådig, smakrik utan att vara bitter, växer snabbt, tål torka och värme, blir inte så där sträv och hårig som cikoria och inte så mesig som plocksallat. Dessutom tar det lång tid innan den går i blom.

Tydligen är det en sort som även odlas i Italien där den heter Radichetta och delar av Spanien. Eftersom den kommer från Medelhavsområdet klarar den värme bra och till skillnad från annan sallat gror fröna bra även vid högre temperaturer. Den här sallaten blir ett måste under kommande säsonger!

Det vore kul att höra från andra som har provat den.

Marockansk-sallat490

 

[button separate=”true” link=”http://www.graines-baumaux.fr/87020-laitue-cressonnette-marocaine.html” size=”large” target=”_blank”]Här finns frö[/button]

 


Ett svar till “Världens bästa sallat!”

  1. Jag odlar också ekbladssallad, en av mina absoluta favoriter. Mild, vacker att se på och krispig även om bladen är tunna! Otroligt vacker!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *