The Plant 2: Motown


four-tops-motown-11

Jag är mer eller mindre uppfödd på Motownmusik. När jag var ett par år gammal brukade jag tjata på pappa att han skulle sätta på Ain’t no mountain high enough på skivspelaren. Den första skiva jag köpte var The Supremes Greatest hits. Det var 1983. Jag var sju år gammal. Skivan fanns inte på Falu Radio och TV. Men de beställde hem den från ett lager i England. Gång på gång följde pappa med mig till butiken, men det dröjde och dröjde till skivan kom. Jag brukade fantisera om hur det där lagret, där min skiva fanns, såg ut. Prislappen på skivan har datum, därför vet jag exakt hur gammal jag var när jag köpte den.

Skivbolaget Motown grundades i Detroit 1959 av Berry Gordy och namnet är en förkortning av Detroits smeknamn Motortown. Gordy fick låna 800 dollar av sina föräldrar, slutade sitt jobb på en av stadens bilfabriker och startade skivbolaget. Motown blev en riktig musikindustri och på bara några år hade det utvecklats till världens största skivbolag. Varje fredag träffades Gordy och hans medarbetare och fördelade låtskrivarnas nya musik på de olika artisterna. Bland artisterna fanns Diana Ross & The Supremes Marvin Gaye, The Temptations, Four tops, Jimmy Ruffin, Stevie Wonder och många fler. Till en början höll bolaget till i en liten villa. När verksamheten växte köpte Gordy upp villorna intill och så småningom köpte Gordy en art decobyggnad i Detoriot kallad THE DONOVAN BUILDING Men 1972 var Motownsagan över i Detroit när Gordy flyttade företaget till Los Angeles för att komma närmare nöjesindustrin. The Donovan building revs 2006, men villan där allt började finns fortfarande kvar och innehåller ett litet Motownmuseum.

Jag plockar fortfarande fram den där skivan emellanåt. Den knastrar rejält efter alla spelningar, men musiken är fortfarande lika bra. Och jag får fortfarande samma pirr längs ryggraden när Diana Ross tar i som mest på Aint no mouintain high enough!

[button separate=”true” link=”https://embed.spotify.com/?uri=spotify:user:andre.falun:playlist:1x3fBshOBCG4wrPhSNn662″ size=”large” target=”_blank”]Lyssna på på musik från Motowns Detroittid[/button]


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *