The Plant 1


På  Nordiska trädgårdar 2014 kommer  jag göra en utställningsbalkong med titeln The Plant. Temat för hela mässan är “urban fägring” och jag valde att förlägga balkongen till den gamla bilmeteropolen Detroit – Motown i USA.

Från att ha varit kronan på den amerikanska industrialismen har Detroit brutits ner till ruiner. På 50 år har befolkningen minskat med över en miljon invånare till 700 000. Överallt står brandskadade och förfallna industrikomplex, kontor och bostadshus och mellan dem ligger tomma tomter där husen redan är borta. Det finns få riktiga mataffärer och invånare utan bil tvingas handla i småbutiker med burkmat, chips och läsk. Men ur förfallet reser sig något nytt. De tomma markytorna odlas upp av medborgare. Jag tänker mig att balkongen tillhör en ung man som flyttat in i ett övergivet hus och odlar så mycket som möjligt. Till odlingen använder han olika föremål som han hittar, i huset och ute på stan. Den övergivna byggnaden saknar vatten och avlopp. Därför tar han reda på regnvatten från taket genom ett stuprör som han vinklat in på balkongen och pottan får gödsla det han odlar.

På engelska kan ”plant” betyda både växt och fabrik.

Tack ALLT OM TRÄDGÅRD för stöd! Allt om trädgård är Nordens största trädgårdstidning med artiklar och reportage för nybörjare, nördar och proffs. Jag skriver bilagan Handboken som finns med i varje nummer.

Tack till HORNUDDENS TRÄDGÅRD i Strängnäs för de fina krydd- och grönsaksplantorna. Hornudden är en ekologisk handelsträdgård mellan Strängnäs och Enköping. Här odlar Karin och Mats Sjöstedt många olika sorters kryddor och grönsaker. I restaurangen kan man äta god och vällagad mat på ingredienser från trädgårdar och gårdar i närområdet. I kafét är allt bröd hembakat och man kan köpa olika ekologiska matvaror.

Tack till FALU ANTIK OCH BYGGNADSVÅRD för lån av rekvisita! I höstas öppnade Annica Skoglund en byggnadsvårdsbutik mitt i världsarvet Falu gruva. Här det man behöver när man vårdar gamla hus, men också antikviteter och ett litet kafé.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *